• Ξενοδοχείο Μικρών Ζώων
  • Εκπαίδευση
  • Βιβλία CD
  • Λένε για εμάς
Thumbnail Scroller by WOWSlider.com v4.1

Αρμονική Συμβίωση

Ο σκύλος, όντας διαφορετικό είδος από τον άνθρωπο, έχει και διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης αυτών. Για παράδειγμα, είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα σκύλο να γαυγίζει, να σκάβει και να μασάει πράγματα. Όμως, κανένας μας δεν θα ήθελε ο σκύλος του να γαυγίζει συνεχώς και στα πάντα, να σκάβει τον καναπέ και τις γλάστρες του σπιτιού, και να μασάει τα έπιπλα. Για να έχουν άνθρωπος και σκύλος μία αρμονική συμβίωση χρειάζεται να χτίσουμε μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών ειδών.

Η αρμονική συμβίωση μεταξύ σκύλου και του κηδεμόνα του αποτελείται από ένα σύνολο γενικών επιθυμητών συμπεριφορών (κανόνες), αλλά εμπλουτίζεται παράλληλα και από επιμέρους λεπτομέρειες που εξαρτώνται από το πώς θέλουμε να ζήσουμε με τον σκύλο μας. Για παράδειγμα, κάποιες γενικά επιθυμητές συμπεριφορές είναι η εκμάθηση της τουαλέτας (να μάθει ο σκύλος μας να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα και όχι όπου βρει μέσα στο σπίτι), να χτίσουμε ένα ήρεμο και βολικό σκυλί (και όχι ένα σκυλί που κερδίζει την προσοχή μας με τις κακές συμπεριφορές του), έναν σκύλο που μένει ήρεμος στο μαξιλάρι του ενώ εμείς κάνουμε τις δουλειές μας (και όχι έναν σκύλο που δαγκώνει συνεχώς τη σφουγγαρίστρα ή μας ενοχλεί ασταμάτητα όταν καθόμαστε τον υπολογιστή να δουλέψουμε), έναν σκύλο που χαιρετάει με όμορφο τρόπο τους καλεσμένους μας (και όχι έναν σκύλο που χοροπηδάει επάνω τους κινδυνεύοντας να τους γκρεμίσει), και πολλές ακόμα μικρές αλλά πολύ σημαντικές και καθημερινές λεπτομέρειες της κοινής μας συμβίωσης.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογα με το πού μένουμε, τι σκύλο έχουμε και τι τρόπο ζωής θέλουμε οι κανόνες συμβίωσης που θέτουμε ως κηδεμόνες σκύλων μπορεί να ποικίλουν. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να ζουν με το σκύλο τους στον ίδιο χώρο (π.χ. διαμέρισμα) και κάποιοι άλλοι να έχουν και την επιλογή ενός κήπου για κάποιες ώρες της ημέρας. Άλλοι θέλουν να έχουν τα σκυλιά τους ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το σπίτι και άλλοι να μην πηγαίνουν στις κρεβατοκάμαρες. Κάποιος μπορεί να αφήνει τον σκύλο του να ανεβαίνει στον καναπέ και κάποιος άλλος να μη θέλει. Και πολλά ακόμη παραδείγματα που μπορεί να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και που όλα είναι σεβαστά αρκεί να είναι και ζωοφιλικά.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει κατανοητό είναι ότι ο σκύλος από μόνος του δεν μπορεί να γνωρίζει τι θέλουμε, τι περιμένουμε από αυτόν και τι είναι αποδεκτό από εμάς. Ο σκύλος από μόνος τους θα κάνει αυτό που είναι «σκυλίσια» φυσιολογικό και επιθυμητό, όπως ορίζει η φύση του. Είναι δική μας ευθύνη, ως καλοί κηδεμόνες, να μάθουμε στα σκυλιά μας τι περιμένουμε από αυτά. Χρειάζεται με συνέπεια, υπομονή, μεθοδικότητα και αγάπη να ενισχύσουμε τις επιθυμητές/καλές συμπεριφορές του σκύλου μας και να διακόπτουμε, εξαλείψουμε ή ανακατευθύνουμε τις ανεπιθύμητες/κακές για εμάς συμπεριφορές.

Η αρμονική συμβίωση είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην κοινή πορεία μεταξύ κηδεμόνα (ιδιοκτήτη) και σκύλου, καθώς ορίζει την ποιότητα ζωής που πρόκειται να έχουν και οι δύο πλευρές. Ένας σκύλος που είτε από άγνοια, είτε από λάθη δεν έμαθε να συμβιώνει αρμονικά μέσα στο ανθρώπινο περιβάλλον θα έχει μειωμένη ποιότητα ζωής, πολύ συχνά μπορεί να ζει μέσα στην ένταση, το στρες και την ανασφάλεια, και δυστυχώς κινδυνεύει να απομονώνεται ή ακόμα και να εγκαταλειφθεί. Αντιθέτως, ένας σκύλος που φροντίσαμε να του μάθουμε τις «σωστές» συμπεριφορές είναι ένας σκύλος που θα μας συνοδεύει σε περισσότερες δραστηριότητες της ζωής μας, ένας σκύλος που όλοι θα χαίρονται να είναι μαζί του και άρα ένας σκύλος που θα έχει ανώτερη ποιότητα ζωής δίπλα στον άνθρωπό του.

Θα βρείτε εξαιρετικά χρήσιμο το βιβλίο «Αρμονική Συμβίωση: Οι 11 χρυσοί κανόνες για μια υπέροχη σχέση». Αποκτήστε το σήμερα και βάλτε τα σωστά θεμέλια για μια υπέροχη ζωή με τον τετράποδο φίλο σας.

NEWSLETTER

NEWSLETTER

espa