• Ξενοδοχείο Μικρών Ζώων
  • Εκπαίδευση
  • Βιβλία CD
  • Λένε για εμάς
Thumbnail Scroller by WOWSlider.com v4.1

Θετική Εκπαίδευση

Η Θετική Εκπαίδευση βασίζεται στην επιβράβευση και ενίσχυση των επιθυμητών συμπεριφορών και αποφεύγει τη χρήση κάθε είδους βίας (σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής). Πρόκειται για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο, που στηρίζεται σε δύο από τις τέσσερεις αρχές μάθησης που ανέπτυξε ο επιστήμονας συμπεριφοριστής B. F. Skinner το 1930 και έχει ως βασικό, θεμέλιο λίθο το παρακάτω:
«Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί τείνουν να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που επιβραβεύονται και να αποφεύγουν συμπεριφορές που δεν επιβραβεύονται.»

Πρόκειται για μία μέθοδο που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία για την εκπαίδευση ζώων, όπως περιστέρια, γεράκια, δελφίνια, πίθηκοι, κ.ά. σε ποικίλες εργασίες. Αργότερα, υιοθετήθηκε και στην εκπαίδευση ζώων συντροφιάς (ειδικά στην εκπαίδευση σκύλων), καθώς αποτελεί την πλέον ζωοφιλική και αποτελεσματική μέθοδο εκπαίδευσης.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Θετικής Εκπαίδευσης είναι ότι ο εκπαιδευόμενος (σκύλος) χαίρεται τη διαδικασία της μάθησης, μαθαίνει να λειτουργεί και να αναπτύσσει τη λογική και τη νοημοσύνη του (και όχι να εκτελεί ενστικτωδώς από φόβο), ελέγχει και διαχειρίζεται καλύτερα τις ενστικτώδεις συναισθηματικές αντιδράσεις του (όπως φοβίες κι επιθετικότητα), και χτίζει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον εκπαιδευτή του (άνθρωπο). Το τελευταίο συνεπάγεται ότι ο κηδεμόνας (ιδιοκτήτης) κάθε σκύλου χρειάζεται να έχει ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει γνώσεις, τεχνικές και ικανότητες να καταλαβαίνει σωστά, να βοηθάει ουσιαστικά και να χειρίζεται αποτελεσματικά τον σκύλο του.

NEWSLETTER

NEWSLETTER

espa