• Ξενοδοχείο Μικρών Ζώων
 • Εκπαίδευση
 • Βιβλία CD
 • Λένε για εμάς
Thumbnail Scroller by WOWSlider.com v4.1

Κοινωνικοποίηση

Η περίοδος κοινωνικοποίησης αποτελεί το πιο σημαντικό χρονικό διάστημα της ζωής ενός σκύλου, καθώς κατά τη διάρκειά της μπαίνουν οι βάσεις που διαμορφώνουν το χαρακτήρα του ζώου στο μέλλον. Η βέλτιστη περίοδος κοινωνικοποίησης εντοπίζεται να είναι μεταξύ 8ης και 16ης εβδομάδας περίπου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ένας σκύλος πρέπει σταδιακά και με ευχάριστο τρόπο να γνωρίσει και να έρθει σε επαφή με ερεθίσματα και καταστάσεις που πρόκειται να αποτελέσουν το περιβάλλον στο οποίο καλείται να ζήσει. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που πρόκειται να ζήσει σε μία φάρμα στην εξοχή πρέπει να κοινωνικοποιηθεί π.χ. με τα άλλα ζώα της φάρμας (άλογα, πρόβατα, πτηνά, κ.ά.), ενώ ένας σκύλος που πρόκειται να ζήσει σε αστικό περιβάλλον πρέπει να κοινωνικοποιηθεί π.χ. με μηχανάκια, αυτοκίνητα, λεωφορεία, κ.ά.

Πολύς κόσμος κάνει το λάθος να θεωρεί ότι η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου περιορίζεται μόνο σε ανθρώπους από το στενό οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και στα λίγα και ίδια σκυλιά που συναντάνε στη γειτονιά που μένουν ή στο πάρκο που πηγαίνουν. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μεγάλο σφάλμα και η ελλιπής κοινωνικοποίηση δύναται αργότερα να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως διστακτικότητα, ανασφάλεια, φοβίες κι επιθετικότητα.

Σε γενικές γραμμές, η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου χρειάζεται να καλύπτει τις παρακάτω κατηγορίες:

 • Άνθρωποι: διαφόρων ηλικιών (μωρά, παιδιά, ενήλικες, γέροντες), διαφορετικού φύλου (άντρες, γυναίκες), ποικίλου ύψους και βάρους, διαφορετικών χρωματισμών δέρματος, μαλλιών, ματιών, ποικίλων εθνικοτήτων, κίνησης σώματος και χροιά φωνής, με ειδικές ανάγκες, διαφορετικής ένδυσης (π.χ. στολές εργασίας, ράσα παπά, κτλ), διαφορετικής φιγούρας και εμφάνισης (με καπέλο, με σκούφο, με παλτό, με ομπρέλα, με μπαστούνι, με γυαλιά, με μούσια, χωρίς μαλλιά, κτλ), με εξοπλισμό (π.χ. με ποδήλατο, πατίνι, κτλ), κ.ο.κ.
 • Ζώα: σκύλοι διαφόρων ρατσών, εμφάνισης, μεγέθους, ηλικίας και φύλου, γάτες, άλλα μικρά κατοικίδια ή/και οικόσιτα ζώα, όπως κότες, πτηνά, άλογα, πρόβατα, κτλ.
 • Περιβάλλον: Οποιεσδήποτε εικόνες, ήχοι, υφή αποτελούν το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει ο σκύλος.
  Ενδεικτικά αναφέρουμε
  • Περιβάλλον σπιτιού: τηλεόραση, ραδιόφωνο, πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα, μπαλκόνι, τέντες, σκάλες, ασανσέρ, πατώματα με ξύλο, πλακάκι, μάρμαρο, χαλιά , κτλ.
  • Εξωτερικό περιβάλλον: τροχοφόρα, κορναρίσματα, κίνηση στους δρόμους, πολυκοσμία, δυνατοί ήχοι ή άνεμοι, μπουμπουνητά και αστραπές, βεγγαλικά, άσφαλτος, χώμα, γκαζόν, νερό, κτηνίατρος, groomer , κτλ.

Επομένως, είναι μεγίστης σημασίας στην εκπαίδευση ενός σκύλου να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή, οδηγίες, χρόνο και δουλειά για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Ένας καλά κοινωνικοποιημένος σκύλος είναι σε θέση να μπορεί να γνωρίζει νέες καταστάσεις χωρίς ανασφάλεια και φοβίες, λόγω του μεγάλου εύρους θετικών εμπειριών που έχει αποκτήσει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η περίοδος κοινωνικοποίησης ενός σκύλου λαμβάνει χώρα σε νεαρή ηλικία, αλλά η κοινωνικότητα του ζώου πρέπει να συντηρείται σε όλη τη διάρκεια ζωής του για να μην ατονήσει.

Παραγγείλετε και διαβάστε τώρα το βιβλίο «Αρμονική Συμβίωση: Οι 11 χρυσοί κανόνες για μια υπέροχη σχέση», έναν πλήρη οδηγό για να κοινωνικοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά το κουτάβι σας.

NEWSLETTER

NEWSLETTER

espa