• Ξενοδοχείο Μικρών Ζώων
  • Εκπαίδευση
  • Βιβλία CD
  • Λένε για εμάς
Thumbnail Scroller by WOWSlider.com v4.1

Διόρθωση Προβληματικών Συμπεριφορών

Ανάλογα με τη ράτσα και το ταπεραμέντο ενός σκύλου, το περιβάλλον του, τα βιώματα που έχει και τα λάθη που πιθανόν έχουν γίνει από τους κηδεμόνες του, ένας σκύλος μπορεί να αναπτύξει διάφορες ανεπιθύμητες, προβληματικές συμπεριφορές. Παραδείγματα προβληματικών συμπεριφορών μπορεί να είναι η φοβική ή/και επιθετική αντίδραση (προς ανθρώπους, σκυλιά ή άλλα ζώα, σε συγκεκριμένα μέρη, ήχους ή αντικείμενα), η φύλαξη πόρων (φαγητού, αντικειμένων, π.χ. αγαπημένα παιχνίδια ή/και συγκεκριμένων χώρων, π.χ. το μαξιλάρι του σκύλου, ο καναπές, στενά περάσματα, κτλ.), το στρες αποχωρισμού, η καταστροφή αντικειμένων, η ούρηση και αφόδευση μέσα στο σπίτι, το ανεξέλεγκτο γαύγισμα, η υπερβολική υπερδιέγερση ενός σκύλου, το πήδημα πάνω σε ανθρώπους ή/και άλλα σκυλιά, το τράβηγμα ή/και δάγκωμα του οδηγού στη βόλτα, και πολλά ακόμη.

Τρία πολύ σημαντικά πράγματα πρέπει να έχουμε υπόψη μας σχετικά με τις ανεπιθύμητες, προβληματικές συμπεριφορές:

  1. Χρειάζεται να εντοπίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται στην αρχή τους. Μία πρωτοεμφανιζόμενη προβληματική συμπεριφορά είναι πιο εύκολο και για εμάς, αλλά και για το σκύλο να εξαλειφθεί. Συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται καιρό τείνουν να γίνουν συνήθειες και οι συνήθειες (τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα) σπάνε πιο δύσκολα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μία χρόνια προβληματική συμπεριφορά δεν μπορεί να βελτιωθεί. Φυσικά και μπορεί, απλά απαιτεί περισσότερη συστηματική δουλειά, προσπάθεια, μεθοδικότητα, συνέπεια, υπομονή και χρόνο.

  2. Χρειάζεται να εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται η αιτία που προκαλεί τη συμπεριφορά και όχι απλά να προσπαθούμε να διορθώσουμε/καταστείλουμε τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να μαλώνουμε το σκύλο μας επειδή έκανε καταστροφές ή/και λέρωσε όταν τον αφήσαμε μόνο στο σπίτι. Χρειάζεται να καταλάβουμε και να εντοπίσουμε την αιτία που οδήγησε το σκύλο σε αυτή τη συμπεριφορά (π.χ. ανία, στρες, έλλειψη εκτόνωσης ενέργειας, ηλικία, μαθημένη συμπεριφορά, κτλ.) για να μπορέσουμε να διορθώσουμε το πρόβλημα.

  3. Αναζητείστε επαγγελματική βοήθεια με ζωοφιλική και θετική προσέγγιση. Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι τι πρέπει να κάνετε και γιατί, μην επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Ενώ εσείς κάνετε διάφορες δοκιμές, μπορεί να προσθέτετε περισσότερη ένταση και σύγχυση στο σκύλο σας, κάνοντας το πρόβλημα πιο έντονο και ίσως δυσκολότερο να λυθεί αργότερα όταν αναζητήσετε βοήθεια.

Γι’ αυτούς τους λόγους, παρατηρείτε προσεκτικά τις συμπεριφορές του σκύλου σας και αν κάποιο πρόβλημα σας απασχολεί, αναζητείστε επαγγελματική βοήθεια εγκαίρως! Το βιβλίο «Εκπαίδευσε το Σκυλί σου… Κάνοντας Τίποτα!» είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να καταλάβετε τη γενική φιλοσοφία και να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη στοχευμένη και εξατομικευμένη βοήθεια ενός επαγγελματία ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις.

NEWSLETTER

NEWSLETTER

espa